Плексит

Латинската дума “плексус” означава сплетение на нервни структури. По своето същество плексит представлява възпаление на нервни структури. Шийно-раменната и кръстно-поястната област са най-често засегнати. Причина на това може да бъде тяхната по-голяма мобилност. Раменния сплит е най-често засегнат от плексит. Той се среща по-често при мъже спрямо жени. Характеризира се със силна болка в областта на рамото, загуба на сетивност и слабост в целия горен крайник. Сред най-честите причини за плексит на раменния сплит е възпалителен процес или травма.

Причини, видове плексит и симптоми

Водещ симптом е остра болка с постоянна величина и променлива сила. Често се появява едностранно, а интензитета й се увеличава при движение или натиск . Болката засяга паравертебралната мускулатура, областта на рамото, под и надключичната област, но може да обхване и по-нискоразположени зони. Нарушена чувствителност, мравучкане и слабост в крайника съпътстват болката в клиничната картина. Налице са и автономни вазомоторни симптоми като изпотяване, зачервяване, оток. Симптомите зависят от типа на засягане: горен /C5-C6/, долен C8-TH1/, тотален /C5-Th1/. Най-разпространен е горния тип, а най-тежко протича тоталния тип, причиняващ вяла парализа на цялата ръка.

Етиологията на плексит на раменния сплит е свързана с :

  • травми – трудно раждане, падане, извадено рамо, счупена ключица;
  • компресия – от анатомични аномалии/на шийните прешлени или допълнително шийно ребро/; инфекциозни или токсични вещества.

Диагностика и лечение

Отдиференцирането при поставянето на диагноза става по метода на изключването на други диагнози/радикулит, синдром на карпалния канал, нозологични единици свързани с рамото и др./ Поставянето на акуратна диагноза освен анамнеза и клиничен преглед може да включва и други образни изследвания по преценка на лекуващия лекар. Рентгенографията дава информативност по отношение състоянието на шийните прешлени и костни аномалии. Електромиографията носи информативност за сетивността и скоростта на провеждането на импулса в засегнатите нерви.

Лечението се състои в медикаментозен прием на нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия, кинезитерапия, с акцент върху постуралния контрол и укрепване на гръбните мускули с аналитична лечебна гимнастика. Това пациентите в активна позиция, изисквайки време, внимание и търпение.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти