Мускулни и сухожилни травми

Мускулите са основен елемент в опорно-двигателната система. Заедно със ставите те имат за задача да осигурят подвижност и стабилизация на тялото. Мускулната тъкан има няколко основи качества, които определят цялостната й функция. Те са разтегливост, еластичност, възбудимост и контрактилна способност. Мускулите са изградени предимно от контрактилни елементи, но в тяхната структура влизат и неконтрактилни тъкани – сухожилия и фасции. Затова грешки в тренировъчния процес и прекомерни натоварвания, които надхвърлят механичната им здравина се явяват основна причина за мускулни и сухожилни травми.

Същност

Честотата на мускулни и сухожилни травми в спортната практика е сред най-високите. Този тип травми са свързани със скъсване на фасциални, мускулни и сухожилни влакна, което често води до невъзможност за практикуване на спортни занимания. Този тип травми се получават внезапно, без предупредителни симптоми. Те обикновено настъпват при контрахиран мускул, подложен на рязко разтягане. Най -често се засягат флексорите, аддукторите и мускулите на задните бедра. Влошената еластичност и преумора са предразполагащи фактори, особено в спортната практика на динамични дисциплини като футбол, лека атлетика, баскетбол и др.

Класификация на мускулни и сухожилни травми

Мекотъканните травми се класифицират най-общо като контузии и разкъсвания / руптури /. Контузиите се получават от директен удар. При тях е характерно липсата на разкъсване на основни структури на тъканта, но увредените кръвоносни и лимфни съдове предизвикват болка и оток, които нарушават функцията. Руптурите могат да бъдат микро, частични или пълни. Микроруптурите засягат малка част от структурата на тъканите. Развива се болка и оток, но функцията на засегнатия двигателен сегмент не е засегната. Честото получаване на микроруптури и неадекватното им възстановяване може да предизвика дегенеративни промени в тъканта, които да повлияят механичната й здравина и да я направят лесно ранима . При частичните руптури се разкъсва фасцията, заедно с част от фибрите. Това води освен болка, кръвонасядания, оток и нарушена функция. Тези руптури се лекуват консервативно до няколко седмици с помощта на физио и кинезитерапия. Пълните руптури са тежки увреди, които предизвикват пълна загуба на двигателна функция и изискват хирургическо възстановяване.

Профилактика и лечение

Увредите на мускулите и сухожилията влошават действието на засегнатия мускул. Частичните руптури предизвикват болка при контракция или разтягане на засегнатия мускул. При пълните руптури липсва функция. Диагноза се поставя след обстоен преглед от лекар ортопед. В зависимост от тежестта на засягане лечението продължава в звено по физио и кинезитерапия. Те заемат важно място във възстановителния процес и продължават до пълно функционално възстановяване на засегнатата зона.

Профилактиката от мускулни и сухожилни травми се състои в поддържане на добра еластичност на меките тъкани, както и добър мускулен тонус и баланс. Това ще гарантира не само най-малко натоварване на ставните повърхности и ставния апарат, но и правилно взаиморазположение на мускулните инсерции и алиниране на мускулната тензия. Правилото за постепенност на натоварването, доброто съотношение на почивка и натоварване и не на последно място хидратацията също играят важна роля.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти