Как да преборим латералния епикондилит

Латералният епикондилит представлява възпаление на инсерциите на мускулите разгъвачи на предмишницата, вследствие монотонни еднообразни движения. Засяга хора в активна възраст, между 30-50 годишни и е еднакво разпространен сред представителите на двата пола. Епикондилитът, наричан още инсерционит възниква вследствие свръхнатоварване и води до дегенеративно дистрофични изменения в инсерцията (залавните места) на мускулите на предмишницата, разположени в областта на епокондилите на раменната кост. Когато се засегнат инсерциите на мускулите разгъвачи, разположени от външната страна на предмишницата и лакътя говорим за така наречения “тенис лакът”, а когато се засягат мускулите по вътрешната страна на предмишницата и лакътя – за “голф лакът”. Тенис лакътя възниква по-често и обхваща хора, практикуващи следните професии: бояджии, дърводелци, водопроводчици, шофьори, както и не добре подготвени технически активно спортуващи, често пренебрегващи правилото за постепенност на натоварването. В рисковата група попадат и хора използващи всекидневно компютър, което води до микротравматизъм породен от еднообразните и многобройни кликания на мишката.

ръка протегната към баскетболна топка

Симптоми на латералния епикондилит

Латералният епикондилит започва постепенно и прогресира бавно. В началото оплакванията се състоят от умора, напрежение в областта на лакътната става и на мускулна слабост след физическо натоварване, и утихва в покой. С напредване на процеса, болката и дискомфортът се разпространяват надолу към пръстите на ръката, което повлиява негативно киткината става и засяга фината моторика на пръстите. Характерна е слабост на захвата на ръката. Пациентите често изпускат предмети. Симптоматиката повлиява неблагоприятно и раменната става, като по този начин засяга постепенно целия горен крайник. Функцията на лакътната става, която дава възможност за прецизиране на височината и дължината на горния крайник се влошава. Болката започва да персистира и в състояние на покой. Възможно е това да доведе до нарушения на качеството на съня, а оттам и на общото състояние.

Диагностика

Лакътната става е сложно устроена и чувствителна към травми и претоварвания. Увредата, на който и да е сегмент в лакътния комплекс води до нарушаване и на останалите, поради близкото им разположение. Затова е нужна прецизна диагностика от лекар – ортопед. Прегледът включва:

  • анамнеза за възникването на проблема и динамиката му.
  • оглед: следи се за признаци на възпаление – оток, болка, топлина, промяна в кожния контур.
  • палпация – установява се наличие на ограничение по отношение на активния и пасивния обем на движение в ставата. В редки случаи те са засегнати. Но завъртането на ръката и движенията в китката са болезнени, а силата на хватовете значително намалена.
  • рентгенография – не е достатъчно информативен метод, но би могла да изключи други патологии в областта.
  • сонография и ядрено-магнитен резонанс дават най-висока информативност за състоянието на меките тъкани.

Лечение

Лечението често протича консервативно, като централно място в него заема физиотерапията и рехабилитация. Те имат за цел да овладеят възпалителния процес, да подобрят състоянието на тъканите, като увеличат кръво и лимфообръщението, подобрят плъзгаемостта на тъканите и обезпечат правилна ставна артрокинематика. Възстановяването прогресира с работа за мускулна сила и възвръщане на оптималната активност на целия горен крайник.

терапевт раздвижва ръката на пациентка

Съвети:

  1. Когато е възможно избягвайте монотонни, еднообразни продължителни движения, които водят до възникване на микротравматизъм.
  2. Микротравмите са резултат от свръхнатоварване. Ако натоварването бъде последвано от обездвижване и покой функцията на засегнатия двигателен сегмент може само да се влоши. По възможност избягвайте обездвижването.
  3. Дългият и продължителен прием на болкоуспокояващи и противовъзпалителни препарати ще се отрази негативно върху черния дроб, бъбреците и стомаха Ви и може само да подтисне болковата симптоматика.
  4. Знайте, че противовъзпалителните кортикостероидни инжекции имат добър обезболяващ ефект, но нанасят деструктивни изменения в ставата.
  5. Лекарите, често не насочват пациентите си към физио – кинезитерапия. Това не пречи Вие да потърсите помощта им, а до тогава охлаждайте ръката и правете лек стречинг на мускулите на предмишницата.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти