Кинезитерапия след реконструкция на предна кръстна връзка

Кинезитерапия след реконструкция на предна кръстна връзка започва непосредствено след оперативната интервенция. Добрата хирургична интервенция е необходимо условие за правилното раздвижване на ставата и възстановяване на функционалността на крайника. Важността на кинезитерапията след реконструкция на предна кръстна връзка е еквивалентна с тази на оперативната интервенция. Неправилно проведена кинезитерапия може да доведе до функционален дефицит, който да възпрепятства спортни активности и дори дейности от ежедневния живот. С две думи оперативната интервенция възстановява целостта на нарушените структури, а кинезитерапията възстановява правилната артрокинематика и нормалната функционалност.

Ролята на кинезитерапията

Под кинезитерапия трябва да разбираме аналитична лечебна гимнастика. Това поставя пациента в активна позиция и го прави част от лечебния процес. Физио фитнеса, както напоследък е модерно да се нарича, осигурява движение, а то е единственото необходимо нещо за възстановяване на нормалната функцията. Често в практика си аз работя повече върху неприятните последствия от обездвижването, което е необходимо за възстановяването на нарушените структури – кости, ставни връзки и др. Единственият инструмент в тази борба се явяват упражненията. Процеса на изграждане на правилна, индивидуализирана програма от упражнения, с дозирано прогресивно натоварване изисква най- малко познаване на анатомо-физиоличните особености и оперативния подход .

Напоследък ставаме свидетели на тенденциозно анимиране на пациенти в скъпо оборудвани центрове. Пациента е поставен тенденциозно в пасивна позиция, получаващ различни физиотерапевтични модалности, а кинезитерапевта от аналитичен специалист е превърнат в оператор на машини. Това обслужва единствено финансови интереси и често е неефективно, удължавайки излишно сроковете на възстановяване.

Наистина, апаратната физиотерапия и кинезитерапия вървят ръка за ръка. В началния следоперативен период , когато крайника не търпи натоварване е нормално терапията да е по- пасивна, но тенденцията трябва да е насочена към увеличаване на дозираното натоварване за сметка на пасивните физиотерапевтични модалности. На тях трябва да гледаме като подпомагащи.

Срокове, протоколи и подход при кинезитерапия след реконструкция на предна кръстна връзка

Срокове и протоколи за възстановяване могат да дадат груби ориентири за функционалните възможности и прогресията в програмата с упражнения. Опитния терапевт не се води от програми, а от вида на оперативната намеса, моментното състояние на ставата и преценката си за физиката и психиката на пациента. В тази връзка всякакви срокове и протоколи могат да бъдат индивидуализирани. Тава зависи от следните фактори:

  • вида на травмата и оперативния подход. Травмата може да е изолирана или комплексна със засягане на повече структури. Често влизането и огледа на коляното на оперативната маса показва и хрущялни дефекти, които хирурзите гледат да повлияят с допълнителни оперативни техники за стимулиране на хрущял. Наличието на руптура на менискус и възможностите му за шев биха съхранили анатомичната цялост на коленните структури , но биха повлияли директно върху сроковете на раздвижване, поради необходимостта от имобилизация с шина. Затова е необходимо детайлно запознаване с оперативния протокол и следване на препоръките на оператора.
  • физиката на пациента. Хората водещи активен начин на живот имат по-добро себеусещане, което им помага да разберат кога настъпва момента на претоварване и им помага да го избегнат. Тук не е подценяване по-добрата обща физическа подготовка и култура в общ план.
  • психиката на пациента. Някой хора приемат изключително тежко травмата си и стават свръхактивни в желанието си да се възстановят по-бързо. При тях прогресията на натоварване върви една идея забавено и щадящо. За някой неща е нужно време и в тази връзка мога да обобщя: никой не може да надскочи природата. Другата противоположност са по-пасивните пациенти. При тях подхода е по-изискващ и мотивиращ.
  • по правило кинезитарапия след реконструкция на предна кръстна връзка предшестваща от предоперативно раздвижване протича по-леко.

Повече за сроковете, протоколите и тенденциите при раздвижването на реконструкция на ПКВ можете да прочетете тук.

Основни моменти в кинезитерапия след реконструкция на предна кръстна връзка

Най- общо периодите са разделени на няколко етапа. Ето и основните акценти в тях:

  • Ранен следоперативен. Тук периода е щадящ. Работи се по посока ранна активация на квадрицепса, сгъването се осъществява пасивно с помощта на артромот. Елевация с криотерапия, противооточен масаж и поддържане на общия тонус на крайника.
  • следва период, в които се разгръща по-обширна програма. Упражненията са насочени към възстановяване на заключващия механизъм на коляното и активно сгъване. Постепенно се снемат патериците, като се преминава през фаза на единична опора. Следва снемане на шината, ако пациента има такава. Преустановява се носенето на постоперативния чорап.
  • между 30-60 ден програмата цели изграждане на здрава бедрена мускулатура. Прогресията е от упражнения в отворена кинетична верига към упражнения в затворена и обременяване със собствено тегло.
  • Късен следоперативен период. Упражнение за стабилност на единична опора и баланс върху нестабилни платформи. Приометрично упражняване и преход към тичане. Отработване на елементи от специфични спортове.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти