Плантарен фасцит – 10 лесни стъпки за преодоляването му

Плантарният фасцит е свързан със синдром на пренапрежение с локална възпалителна реакция, предизвикана от травмиране. Плантарният фасцит се характеризира с болка, локализирана в основата на петата. Усещането за болка може да е остро и да възникне рязко след физическо натоварване или да е тъпо по своя характер болково усещане, което възниква постепенно във времето. Среща се най-често при активно спортуващи: бегачи, футболисти, тенисисти и други, но често засяга и хора на средна възраст, които не водят активен начин на живот.

Причини за възникването могат да бъдат:

 1. чисто механични – свързани с носенето на неудобни обувки , активности върху твърд терен;
 2. свързани с грешки в тренировъчния процес – рязко увеличаване на скоростта и разстоянието при тренировка, недостатъчно загряване, преумора;
 3. мускулен дисбаланс, нееластично ахилесово сухожилие, плоскостъпие, затлъстяване и други.

Плантарният фасцит е свързан с възпалителни и дегенеративни изменения във плантарната фасция. Тя представлява съединително-тъканна лента, започваща от петата и разпростираща се до пръстите на ходилото. Разположението и функциите й играят важна роля за правилната форма и функция на ходилото и сводовете, които го укрепват. При възпаление на плантарната фасция, мястото на лезията е особено чувствително дори към палпация. Това, често затруднява стъпването, особено след продължителна почивка. Пациентите, често се оплакват от силни болки след ставане от сън. Болката и дискомфортът имат тенденция да отшумяват след загряване, но продължително натоварване и стоене на едно място влошават отново проблема. С времето в мястото на възпалението може да се сформира шип, който трайно да предизвика болка и дискомфорт при всяко стъпване. Затова е важно навременното адекватно лечение в ранен етап, което да предотврати хронифицирането и появата на усложнения.

Диагностика и лечение на плантарен фасцит

Диагнозата плантарен фасцит се поставя от лекар-ортопед след снемане на анамнеза, оглед и палпация. Диагностичният процес може да Ви отведе до рентгенография и до ядрено-магнитен резонанс. Лечението често протича неоперативно с прием на противовъзпалителни кортиконестероидни средства и се съчетава с покой и поставяне на нощна ортеза. Продължителността на лечебния процес може да достигне 4 – 6 седмици до пълно отшумяване на симптомите. Първоначално лечението е насочено към редуциране на болката и отока, а в последствие към възстановяването функцията на глезенно-ходилния комплекс. В това отношение физиотерапията и рехабилитация с постепенно обременяване могат да подобрят плъзгаемостта на тъканите, да коригират мускулния дисбаланс, да укрепнат сводовете и поетапно да подготвят към по-сериозно спортно натоварване.

жена се държи за пръстите на ходилото

Как да си помогнем

 1. Намалете килограмите. Това ще намали напрежението върху плантарната фасция.
 2. Избягвайте да носите високи обувки.
 3. В ежедневието си носете удобни обувки.
 4. Избягвайте тренировки на изкуствени терени и твърди настилки.
 5. Поддържайте сводовете си с упражнения, босо ходене.
 6. Правете упражнения за мобилност и стабилност на глезенната става.
 7. Разтягайте ахилесовите сухожилия
 8. Не пренебрегвайте пръстите на ходилата си. Плантарната фасция свършва там, а те често остават недостатъчно активни в затворените обувки.
 9. Масажирайте ходилата си.
 10. Почивайте си от активности, които провокират проблема. Може временно да замените високоинтензивните спортни занимания с ниско-интензивни натоварвания и да извлечете ползи за здравето си от това.

Желаем Ви успех!

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти