Физиотерапия при изкълчен глезен

Изкълчването на глезена е често срещано явление. Дължи се на неправилно стъпване в комбинация с обременяване на крака с тежест на тялото. Такова движение може да възникне при ходене по неравни повърхности, на високи обувки или при пропускане на стъпало при слизане по стълби. Предпоставка за изкълчен глезен биха създали и спортни активности свързани със скачане или рязка смяна на посоката. В зависимост от тежестта на изкълчването сроковете и подхода на лечение и на възстановяване търпят вариабилност.

Същност

Изкълчен глезен може да настъпи вследствие на абнормално движение в глезенната става преминаващо границите на нормалното подвижност. То може да причини травматични увреди на връзковия апарат. Анатомично глезенната става се стабилизира от три основни групи връзки. Връзките са изключително здрави съединително-тъканни ”ленти”. При нормални обстоятелства те търпят известно разтягане. Когато то се изчерпа започва нарушаване на целостта на структурата. То може да варира от частично до пълно скъсване на една или повече връзки, като обикновено се засягат структурите разположени от външната и предно-външната страна на глезена. Когато имаме засягане и на ставната капсула или други анатомични единици като кости говорим за комбинирана травма на глезена.

Симптоми и диагностика

Симптомите възникват внезапно, непосредствено след травматичния момент. Те са свързани с появата на болка, затрудненост или невъзможност за ходене, оток, ограничаващ подвижността в ставата, локален хематом. Интензитета на симптомите и динамиката на клиничната картина се развива в съответствие с тежестта на засягането на структурите. При наличие на такива симптоми следва преглед от лекар ортопед. Диагностични изследвания като рентгенография, ядрено-магнитен резонанс и други по преценка на специалиста. Следва насочване за консервативно лечение свързано с имобилизация с последващо раздвижване или оперативно лечение.

Физиотерапия при изкълчен глезен

Физиотерапията цели функционално възстановяване на глезена. Тя има за цел да ускори естествените възстановителни процеси. Задачите й са свързани с намаляване на болковата симптоматика, редуциране на отока, увеличаване на ставната подвижност. Прави се подбор на упражнения за укрепване и стабилизиране на глезенната става и поддържането на сводовете на ходилото. Първоначално се работи повече по посока добиване на подвижност, а в последствие за мускулна сила, стабилност и обременяване на ставно-връзковия апарат на глезена и ходилото. За постигането на тези цели се комбинира апаратна физиотерапия и кинезитерапия с и на уреди като еластична лента, баланс борд и други.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти