Синдром на карпалния канал – превенция и лечение

Съвременният свят би бил немислим без използването на компютърни технологии. Но дългото продължително седене пред екран и работата с компютърни конфигурации и периферия може да се окаже предпоставка за възникване на синдром на карпалния канал.

Ако изпитвате болка в китката и изтръпване в областта на палеца, показалеца и средния пръст, то може би Вие страдате от синдром на карпалния канал. Основен рисков фактор за развитието му е продължителна монотонна работа, изискваща по-прецизни движения на пръстите при сгъната китка. Обикновено хора с професии като цигулар, пианист, шивач спадат в рискови групи, но притях вариабилността от движение на пръстите и китката пак е по-голяма, отколкото при хора работещи по цял ден пред екран. Използването на мишка създава предпоставка ръката да стои в неестествено положение, леко усукана по оста.

Синдром

Синдромът възниква поради компресия на нервус медианус, който преминава през тесен канал на китката. Този карпален канал представлява тунел, изграден от костите на китката и лигаменти, през които преминава нерва и сухожилията. Многобройните повтарящи се движения могат да причинят възпаление на сухожилията и обвивките им. Това повишава компресията на нерва и функцията му се нарушава.

Симптоми:

 • Болка
 • Изтръпване
 • Скованост
 • Слабост
 • Парене
 • Подуване и зачервяване в основата на китката
 • Засягане на фината моторика
 • Загуба на чувствителност и координация
държане на китка

Съвети за превенция:

 • Използвайте ергономична мишка и клавиатура
 • При необходимост изберете поставка за мишка с възглавничка за киткината става
 • Избирайте големината на мишката съответно на големината на дланта Ви. Ръката трябва да стои отпусната върху мишката. Ако тя е по-малка ще има напрежение върху мускулите сгъвачи.
 • Настройте мишката на по-голяма бързина с цел превенция на излишни движения
 • Подлакътника на стола, където стои предмишницата, трябва да е равна по височина на нивото на китката, за да няма излишен наклон
 • Използвайте почивките за да се пораздвижите! Подходящо в случая би било да включите лек стречинг за мускулите на предмишницата. Едноминутна тренировка за хватовете на ръката също би оказало положително въздействие. Редувайте: юмрук, котешка лапа, хипарски знак и буква “Г”. В случай, че разполагате с антистрес топка може да я ползвате.
 • Приемайте храни богати на витамини от групата “Б”.
мъж се държи за дланта

Диагностика и лечение

В зависимост от състоянието и системата, и тежестта на симптомите се подхожда различно. Преглед и консултация се извършва от лекар-невролог, който ще направи оценка на неврологичния статус. По време на прегледа би могло да Ви се проведе електромиографско изследване. То ще покаже електропроводимостта на електрическия импулс по периферните нервни и степента на засягане на нервната структура.

Сред методите на лечение са изписването на нестероидни противовъзпалителни средства, обезболяващи и прием на витамини от групата В. Успоредно с това лечение се препоръчва физиотерапия, която успешно се справя със симптоматиката. Често в практиката се случва да се работи и за по-доброто алиниране на тялото на пациента поради слаб постурален контрол и компрометиране на нервни структури на ниво плексус.

За по-тежки случаи, свързани със загубата на обема на мускулатурата на собствените мускули на палеца се подхожда оперативно. По своето естество оперативната намеса се изразява в срязване на съединиително-тъканната лента, която затваря канала в основата на дланта. По този начин нервът се декомпресира и се възстановява функцията и сетивността на ръката. Разбира се , подобна интервенция отнема по-дълго време за възстановяване, където физиотерапията заема централно място.

Надяваме се, че с тази статия сме били полезни. Ако страдате от синдром на карпалния канал и имате нужда от съвети и физикално лечение може да разчитате на компетентността ни. Успех!

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти