Как да преодолеем пролетната умора

Пролетта настъпва бавно, но сигурно. Светлите часове на деня постепенно се увеличават, слънцето свети все по-силно и ярко, а природата се подготвя за подем. Навлизането в този природен ритъм изисква постепенна адаптация на организма. Това може да е свързано с чувство на отпадналост и занижена дееспособност, познати още като пролетна умора.

Симптоми

Пролетната умора се усеща най-силно от средата на месец Март до края на месец Април, като засяга предимно представители на женския пол. Характеризира се с: сънливост, обща отпадналост, загуба на концентрация, намален апетит, слаба функция на имунната система и понижено настроение. Продължителността й не е дълга, но ако надвиши три седмици потърсете специалист.

Причини

Като основна причина за появата на пролетната умора се изтъкват намалени нива на серотонина в тялото и увеличени на мелатонина. Серотонинът е пряко зависим от слънчевата светлина и нивата му се редуцират значително през зимния сезон. Така в началото на пролетта се оказваме с изчерпан серотонин и натрупан мелатонин. Неравномерният баланс между двата хормона ни кара да се чувстваме сънливи, меланхолични и отпаднали.

Понижената жизненост е свързана още и с увеличаване общата активност на организма, която е пряко свързана с нарастването на светлата част на деня.

И не на последно място, предпоставка за възникването на състояние на пролетна умора се явява изчерпания витаминен резерв на организма. Дефицитът на слънчеви часове през зимния сезон повлиява пряко количествата на витамин D, а липсата на свежи сезонни плодове и зеленчуци редуцират количествата на витамин C и други жизнено важни витамини, минерали, микро и макроелементи.

момиче сред цветя на полето

Как да си помогнем

  1. Всекидневно приемайте плодове и зеленчуци. Дайте предимство на зеленолистните: лапад, коприва и киселец, които изобилстват този сезон. Прибавете към менюто си плодови и зеленчукови сокове. Така ще осигурите дефицитни за организма си вещества. Стремете се да се храните балансирано и да не преяждате.
  2. Поддържайте добре хидратирано тялото си. Водата изчиства токсините, засилва метаболизма и благоприятства нормализирането на кръвното налягане. Консумирайте билкови чайове.
  3. Излагайте се на слънце, това ще помогне за увеличаване на нивата на витамин D и ще има положително психо-емоционално въздействие върху организма Ви.
  4. Осигурете си достатъчно сън. Релаксираща вана преди сън ще Ви отпусне. Погрижете се за уюта в пространството, където спите. Съблюдавайте температурата и избягвайте да държите безжични устройства в помещението.
  5. Бъдете физически активни. Физическите упражнения укрепват тялото, повишават нивото на ендорфини, имат положителен ефект върху психиката и тонизират цялостно организма Ви.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти