Как да изпълняваме клек правилно

Не подценявайте навременната грижа за ставите. Скованост, подуване и чувство за слабост не са симптоми за пренебрегване. За да се радваме и движим с лекота са нужни здрави стави и силни мускули.

Предлагам на Вашето внимание едно на пръв поглед семпло, но доста ефикасно упражнение за превенция на носещите стави – клек.

Клякането

С негова помощ може да поддържате добър обем на движение на ставите на долните крайници. То също така, ще помогне и за поддържане на еластичността на сухожилията и мускулната сила в краката. Укрепването на мускулатурата около ставите води до по-малко вътреставен стрес и е от съществено значение за превенцията и намаляването на болката.

Защо клек?

Клякането е упражнение, което може да правите навсякъде и не изисква специална подготовка. За да облекчи нормалните си физиологични нужди, човек трябва да може да заеме клек. За съжаление или не, това рядко се случва на съвременния човек, макар по своята същност това да е естествено движение. В своята практика съм виждала не малко млади хора, които не могат да клекнат или срещат трудности. Това не бива да ви отказва. Клякайте докъдето можете. Постепенно клякането Ви ще добие все по-голяма дълбочина.

жена кляка с инструктор

Да започнем:

 1. Разположете ходилата на един юмрук разстояние едно от друго
 2. Вдигнете ръце нагоре и леко встрани
 3. Започнете бавно да клякате. Наблягам на вниманието Ви думата бавно. Това ще Ви помогне да изградите мощна мускулатура.
 4. Клякайте така, сякаш искате да седнете на стол.
 5. Продължавайте докъдето Ви допусне тялото. Ако можете да клекнете максимално, внимавайте да не отделяте петите от пода.
 6. Върнете бавно в изходно положение и повторете 3 пъти.

Клякането и ортопедите

Клякането е упражнение често забравяно от ортопедите, когато има ставен проблем. За това използвайте това упражнение само за превенция. При ставна патология, трябва да изградите преди всичко здрава бедрена мускулатура. В такива случаи обикновено програмата започва със стандартен комплекс от упражнения за повдигане на прав крак от различни изходни положения, която постепенно прогресира. Съветвам Ви да се обърнете към специалист за това и да не експериментирате сами вкъщи.

В заключение

Здравите стави, еластичните сухожилия, силните мускули искат грижа. Тя се изразява не само в адекватното физическо натоварване, но също и в правилно, балансирано хранене. В тази връзка следете:

 • приема на течности;
 • килограмите. Те са враг номер едно на хрущяла на носещите стави;
 • баланса на менюто си. Ставите Ви се нуждаят от:
  • протеин –> придава гъвкавост и еластичност на връзки и сухожилия;
  • въглехидрати –> имат важна роля в изграждането на ставната течност, която храни аваскуларния ставен хрущял.
  • сурови плодове и зеленчуци –> с тяхна помощ ще си набавите минерали, калций, магнезий, витамин C, витамин E.
авокадо, домат, ядки, риба, месо

Тялото Ви иска адекватно отношение. Дайте му го – за да ви служи дълго!

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти