Заболявания на нервната система

Подобряваме състоянието Ви

Честотата на заболявания на нервната система се увеличава ежедневно и засяга все повече млади хора като нарушава проводимостта на периферните нерви.

болки в кръста

Дискова херния

Гръбначният стълб има S-образна форма, която обезпечава стабилност и мобилност по протежението му. Изграден е от прешлени, които действат като естествени амортисьори, благодарение на междупрешленовите дискове разположени между телата им. Те са изградени от фиброзен пръстен, който задържа в центъра си пулпозно ядро. С напредване на възрастта възникват дегенеративни промени в дисковете, свързани със загуба на еластичност, дехидратация, снишаване на междупрешленовото пространство и други. Това води до нарушаване цялостта на фиброзния пръстен:

  • леко разкъсване води до дискова протрузия;
  • цялостно разкъсване с излизане на ядрото: дискова херния.

Процесът може да засегне един или няколко съседни прешлена. Налице е болка, мускулен спазъм, изтръпване и слабост по крайниците. Шийните хернии могат да предизвикат световъртеж, тилно главоболие, а поясните – проблеми с вътрешните органи разположени в малкия таз.

В зависимост от състоянието на изява на проблема се предприемат различни лечебни мероприятия. Физиотерапията и кинезитерапията имат важно място сред тях.

Неврити

С термина неврит се обозначава възпалителти заболявания на нервната система и по-точно отделни нерви или цяла група от нервни сплетения. Нервните състояния могат да бъдат различни, но най-често срещаните са брахиален неврит и лумбосакрален неврит. Водеща причина за възникване на локални възпаления в определени нерви или нервни сплетения са травма, при която се развива локално нараняване на тъканите, с последващо възпаление на нервните структури. Такива травми могат да бъдат луксация на става (раменна), фрактура на кости, както и микротравматизъм свързан с компресия на нерва (синдром на карпален канал). Симптомите са смесени от сетивен характер и двигателен дефицит: болка, парене, изтръпване, мускулна слабост, загуба на мускулна маса. 

Можем да помогнем!

жълто листо
човек който се държи за кръста

Радикулопатия / радикулит

 Радикулопатия представлява възпаление на нервна структура на нивото на гръбначно-мозъчните нерви. Възпалението се предизвиква по механичен път и е често срещано заболяване на нервната система.. Възниква в резултат на дискови хернии, остеофитоза и дегенеративни промени, водещи до промяна на естествената позиция на прешлените и други. Процесът се характеризира с дразнене по хода на нерва от засегнатото гръбначномозъчно коренче дистално. При ниво на засягане:

  • шийни прешлени – наблюдаваме болка в шията, главата, рамото. Изтръпване и слабост на мускулите по ръката.
  • тазни прешлени – наблюдаваме болка в областта на таз, тазобедрената става. Изтръпване и слабост по мускулите на крака.
  • гръбни прешлени – наблюдаваме едностранно засягане. Клинично се проявява с болки в областта на ребрената дъга, усилващи се при дишане.

Ние можем да помогнем!

 

Физическа и умствена умора

Ежедневието на много хора е изпълнено със стрес. Той има доказано деструктивен характер върху здравето ни и може да предизвика заболявания на нервната система. Симптомите на стрес са добре познати: умора, безсъние, апатия, раздразнителност, честа смяна на настроения болка, скованост и други. Ако състоянието продължи дълго, организмът изпада в така нареченото “burnout” състояние, свързано с повишена симпатикова функция на вегетативната нервна система. Това може да е причина за влошаване на здравето ни и е предпоставка за заболявания. Балансирането на нервната система и извеждането на организма от това състояние се крие в активиране на парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. Така тялото влиза в естествен режим на самосъхранение и възстановяване. В тази насока положително въздействие могат да имат ароматерапията, съня пълноценното хранене, холистични терапии и други.

мъж не можещ да заспи