Заболявания на опорно-двигателния апарат

Подобряваме състоянието Ви

 

жена се държи за кръста във фитнес зала

Болки в кръста

Лумбалният дял на гръбначния стълб е изграден от 5 прешлена. Те, заедно с прилежащите в зоната дтруктури осигуряват мобилността и стабилността в тази важна за човешкото тяло зона. През нея се случва трансмисията на сили долните крайници към туловището. При физически дейности като ходене, бягане силите от посрещане на опората се предават нагоре от петата по крака в посока на срещуположното рамо, тъй като модела на ходене, който ни е заложила природата предполага това. Ето защо зоната на кръста се явява честа причина за страдания в глобален мащаб. Естествено съвременният начин на живот създава допълнителни предпоставки за възникване на симптоми в зоната като: болки, парене, пронизване, спазъм, изтръпвания и мравучкания. отпадналост по долните крайници. С напредване на възрастта започват и дегенеративни процеси, които влошават нещата.

Решението на проблема често се крие в промяна на двигателните навици на пациента, противовъзпалителни физиотерапевтични процедури и лечебна гимнастика.

Болки във врата

Шийният дял на гръбначния стълб е изграден от 7 прешлена. Отличава се с голяма мобилност и осигурява многообразни движения на главата. Когато дълго и продължително заемаме амортизираща работна позиция в прешлените и прилежащите тъкани настъпват дегенеративни и възпалителни промени. Във времето те се задълбочават и пресират ежедневно, а двигателна активност се явява провокатор на симптоми като: болка, скованост, изтръпване, главоболие, причерняване, виене на свят.  Те могат да се обвържат с различни патологични проблеми като дисков пролапс, дискова херния, спондилоза, сподилоартроза и други. Навременната грижа е решаваща за тази крехка и деликатна зона от човешкото тяло. 

жена се държи за врата
жена се държи за рамото

Артроза 

 Артрозата представлява хронично дистрофично заболяване на ставата. Започва със засягане на ставния хрущял. С напредване на възрастта белтъчните съставки в хрущялната тъкан губят качествата си. Увеличава се водното съдържание, а хрущялът постепенно изтънява губейки еластичността си. В него се появяват микроцепнатини. Успоредно с това в ставите започва образуването на осификати. Причините за възникването на артрозата са различни възпалителни процеси, наднормено тегло, тежки натоварвания. Характеризира се с болка, оток, скованост, затопляне на ставите  и води до обездвижване, което влошава проблема. Най-често засегнати са носещите стави: коленна и тазобедрена, но ставите на ръцете и гръбначния стълб също могат да са засегнати.

 

колянна ендопротеза

Състояние след ендопротезиране на колянна и тазобедрена става

Ендопротезиране е тежка оперативна интервенция, която се налага след:

  • дълга , продължителна артроза на колянната или тазобедрената става;
  • счупване в областта на шийката на бедрената кост, вследствие падане;
  • некроза на шийката на бедрената кост.

Успехът на оперативната интервенция е тясно свързан с адекватна рехабилитационна грижа. Тя цели максимално функционално възстановяване на засегнатия двигателен сегмент.

Гръбначни изкривявания

Представляват абнормално изместване на гръбначния стълб и промяна на неговата естествена S-образна форма. Той може да бъде изместен:

  • в предно – задна посока. Така се формират измененията лордоза – кифоза.
  • в странична посока. Така се формират сколиози.

Изместванията въвличат в дисфункция прилежащите меки тъкани – мускули, лигаменти и други. Това води до спазъм в тях. нарушено тъканно хранене, болки и ограничен обем на подвижност. Изкривяванията могат да увличат и гръдния кош, причинявайки асиметрия на ребрата и промяна в дихателния капацитет на белия дроб. Гръбначните проблеми от това естество често се съпровождат с тазова нестабилност и асиметричност, промяна на дължината на долните крайници и плоскостъпие.

Изисква се продължително лечение, изразяващо се основно в изправителна гимнастика.

лечение на гръбначен стълб