Клинични случаи от нашата практика

Шийна остеохондроза

Шийният дял на гръбначния стълб е изграден от 7 прешлена. Отличава се с голяма мобилност и осигурява многообразни движения на главата. Когато дълго и продължително заемаме амортизираща работна позиция в прешлените и прилежащите тъкани настъпват дегенеративни и възпалителни промени. Във времето те се задълбочават и пресират ежедневно, а двигателна активност се явява провокатор на симптоми като: болка, скованост, изтръпване, главоболие, причерняване, виене на свят. Те могат да се обвържат с различни патологични проблеми като дисков пролапс, дискова херния, спондилоза, сподилоартроза и други. Навременната грижа е решаваща за тази крехка и деликатна зона от човешкото тяло. 
Повече по темата може да видите тук.
ходило на пациент, залепено с кинезиотейп

Фрактура на V-та метатарзална кост

Фрактура на V-та метатарзална кост – най-малката външна кост на стъпалото. Счупването може да настъпи при притискане с усукване, инверзия, както и при прилагане на голяма сила на гърба на стъпалото. Често се среща в млада възраст. Може да възникне в различни трудови и битови инциденти. Спортове като балет, художествена гимнастика и футбол се определят като рискови.
Раздвижването след имобилизация играе важна роля за възстановяването на засегнатия крайник и избягване на усложнения.

Скапула алта

Криловидни лопатки (скапула алта) е състояние, при което поради мускулен дисбаланс лопатките са неправилно позиционирани. Характерно е отделянето на външния ръб на лопатката от гръдната клетка и завъртането й напред, при което долния лопатков ъгъл отзява.
Нестабилността на лопатките може да въвлече в болка и дисфункция раменния пояс.
Профилактиката и лечението се състои в аналитична, правилно изградена лечебна гимнастика от специалист – кинезитерапевт.

Фрактура на рамо с метална остеосинтеза

Представяме ви още едно рамо, което успяхме да възстановим по отношение мускулна сила, обем на движение и функционалност…. Благодарим за доверието.

диастаза на корема

Сколиоза

На снимката наша пациентка лекувана неуспешно с апаратна физиотерапия по повод болков синдром в областта на кръста. При преглед и анализ на стойката диагностицирахме сколиоза, чийто основен лечебен метод е лечебна гимнастика, а не апаратна терапия. След правилен подбор на упражнения на второ посещение само седмица след първото, пациентът съобщи, че няма оплаквания.

Теносиновит на Де Кервен

Добра алтернатива на скъпите и доста често излишни ортези са кинезиотейп апликациите. Те няма да загреят мястото на локално възпаление допълнително. В същото време ще стабилизират ставата и ще се отразят благоприятно на засегнатите меки тъкани.
* На снимката Ви представяме пациентка, диагностицирана с Де Кервен
рентгенова снимка на шипове

Шип на C3

Шиповете представляват локално свръхразрастване на костна тъкан като резултат от дегенеративни костни изменения, протичащи в ставните капсули. В зависимост от локализацията /врата, лумбален гръбнак, носещи стави, ходило/ са и вариациите на клиничната картина, но болката е водещ синдром.
Важен акцент от лечебния процес е възстановяването на мускулния баланс, което да създаде условия за нормална артрокимематика.
Фрактура на лакът

Хематом

Травма и падане със засягане на кръвоносен съд могат да предизвикат появата на хематом. Кръвта попада под кожата, между тъканите, като ги притиска и предизвиква болка, оток и дисфункция. Възстановяването включва разграждането и абсорбирането на кръвта, което отнема време и цветът на хематома се променя, преминавайки през синьо, зелено до жълто. Съществува риск от капсулиране и инфектиране. Затова е нужна физиотерапия. Здравето изисква грижа – навременна и адекватна!

диастаза на корема

Ендопротеза на раменна става

Ендопротеза на раменна става е рядко срещана оперативна интервенция, тъй като ставата не е носеща. На снимката виждаме тотална протеза, при която се подменят всички разрушени и износени повърхности (ямка, глава, стена). Изкуствената става не е в състояние да компенсира изцяло естествената става, но може да елиминира болката и да подобри функционално възможностите на ръката.

рентгенова снимка на шипове

Инсерционит на предна кръстна връзка

Случай на инсерционит на предна кръстна връзка, който е лекуван спорадично само с пасивни физиотерапевтични модалности. Липсата на успех е поради отсъствие на упражнения в терепевтичтия план на пациента.
Виждаме 1см спад в обиколката на бедрената мускулатура. Укрепването й е важно заради нейното стабилизиращо въздействие върху коляното.
Затова наш приоритет в този случай ще е засилване на бедрената мускулатура на фона на спокойна колянна става. Това ще възстанови функционалността на коляното, а мекотъканните болки около пателата постепенно ще отшумят.
Фрактура на лакът

Руптура на мускулни влакна на прасеца

Кинезиотейп апликация при частично скъсване на мускулни влакна на прасеца. Механизмът на травмата тук е рязко привеждане на мускула в състояние на опън, след силна мускулна контракция. Мекотъканните травми в тази зона представляват 10-15 % от общия брой травми в спортния травматизъм. В тази връзка споделяме с Вас още информация по темата, където може да намерите съвети за превенция:

диастаза на корема

Изкълчен глезен

Частично скъсани връзки на глезена в резултат на изкълчване.
Показаната кинезиотейп апликация осигурява усещане за стабилност в глезена без да ограничава подвижността му. Това я прави подходяща при този тип травми като преходен период след сваляне на шината или въобще нейното избягване.

 

За връзка:

 +359 89 438 0271

 pba@physiobeactive.bg

 

Работно време

Понеделник – Петък — 9:00 – 17:00
Събота— 9:00 – 15:00
Неделя— Затворено

ул. Феликс Каниц 20, 
София 1606, България