Клинични случаи от нашата практика

Предна кръстна връзка

Показваме Ви завиден ставен обем на движение и мускулна сила на квадрицепса след операция на ПКВ. Два дни преди сваляне на конци. Определащо в случая е предоперативната и ранна следоперативна рехабилитация, за ползите от които сме Ви информирали многократно. Ето и част от тях:
1. Намалява болката
2. Редуцира отока
3. Нормализира спазъма на мускулатурата
4. Възстановява мобилността на меките тъкани и ставите
5. Подобрява опорната функция на засегнатото звено и естествената локомоция
6. Запознавате се детайлно със следоперативните протоколи и срокове за възстановяване според хода на оперативната интервенция

Сколиоза

Преглед и анализ на стойката е задължителна част от здравно-профилактичните и оздравителни грижи, които полагаме за нашите пациенти. Това не само ни отличава от останалите, но ни помага да открием корена на проблема и е фундамент в изграждането на индивидуална лечебна гимнастика.
Това е трудоемък процес и ето и причините защо:
1. Комплексът от упражнения трябва да е кратък и конкретен. Да таргетира правилно зоната на дисфункция и болка. Да е лесно осъществим и да не отнема много време.
2. Трябва да е съобразен с дисфункцията, която имате, както и всички съпътстващи заболявания.
3. Упражненията трябва да имат приложен и силов характер и да ангажират тялото във функционални двигателни модели.
4. Да имат изправителен характер, правилна дозировка и ритъм на изпълнение.
5. Трябва да са съобразени с типа на вашето тяло, възраст, тренираност и др.

Предна кръстна връзка

Ранната следоперативна рехабилитация се характеризира с абсорбция на хематома, фибробластична активност, формиране на колаген и гранулационна тъкан. Формираната съединителна тъкан е дезорганизирана. Тя е крехка и лесно ранима, а правилното зарастване се стимулира от адекватна мускулна тензия. Ползите от ранната следоперативна рехабилитация са:
* намален оток и болка
* увеличена ставна подвижност и мускулна сила
* подобрена ставна функция.
На снимката: реконструкция на предна кръстна връзка преди сваляне на конци.

Интеркостална невралгия

Интеркостална невралгия при пациент с изключително добре развита гръбна мускулатура, при нормална извивка на гръбначния стълб. Причината: претренираност! Тя може да възникне, когато тялото изгуби капацитета си за възстановяване след интензивен тренировъчен режим. Неправилно хранене, регенерация и емоционален стрес могат да отключат процеса.

Фрактура на лакът

Синузит

Лечение на синузит:
светлотерапия Биоптрон;
– лазерна акупунктура;
– перцептивна остеопатия.
Нашата пациентка направи 5 посещения при нас, като след третото съобщи, че тежестта, главоболието и секретите са спрели.
Ето и какво споделя пациентката за нас:
“Много съм благодарна на Гери , че беше толкова внимателна , толкова загрижена и адекватна в лечението на доста тежкия синузит , от който боледувах . В деня , в който започнах ми казаха , че ще вляза в болница , ако няма подобрение . Още на третия ден след терапията във Physio Be Active се чувствах изключително добре. Благодаря от сърце!”

Извадено рамо

Типично летните активности като плуване и плажен волейбол могат да завършат с извадено рамо. Това е най-често луксираната става сред младите хора и често води след това до раменна нестабилност. Предпоставки за травмата могат да бъдат:
– липса на добра физическа подготовка, с последващо раздаване на терена;
– слаба мускулатура на раменния пояс и горната част на гърба;
– анатомични предпоставки;

Ендопротеза на тазобедрена става

Ендопротезирането е тежка оперативна интервенция, която се налага след износване на тазобедрената става, некроза на бедрената шийка или счупвания в областта. Тези операции се извършват при пациенти в напреднала възраст и целят подобряване качеството на живот.
Кинезитерапията заема важно място по отношение функционалното възстановяване на крайника и по-лекото преодоляване на постоперативните болка, оток, мускулен дисбаланс и слабост.

диастаза на корема

Диастаза на коремните мускули

Кинезиотейп апликация при диастаза на коремните мускули. Тя представлява неестествено раздалечени коремни мускули в резултат на отпускане и разрехавяване на съединителната тъкан в областта на линеа алба. Лечението на ректи диастазис се състои от набор от физически упражнения за укрепване на коремната стена, тазовото дъно, корекция на стойката и изграждане на хранителен режим.
Повече по темата тук.

фрактура на лакът

Фрактура на мишнична кост с метална остеосинтеза

Тристепенна фрактура на диафизата на мишничната кост дистално. Налична посттравматична периферностволова увреда на радиалния нерв. Лечението е решено оперативно с метална остеосинтеза. Функционалното възстановяване зависи от ранната постоперативна рехабилитация и колаборация между специалистите (невролог, ортопед-хирург и кинезитерапевт).
Повече да фрактурите, остеопорозата и лечението може да прочетете тук.

Скъсан менискус

Кинезиотейп апликация по повод артроскопия след менисциална увреда. Колянната става е често засегната от спортен травматизъм. Връщането към активности може да отнеме от няколко седмици до месец. На снимката: наш пациент, футболен съдия от “А” група. Повече за менисциалните увреди може да прочетете тук

Фрактура на лакът

Фрактура на глезен с метална остеосинтеза

Рехабилитацията след прекарана оперативна интервенция на долните крайници изисква по-малко натоварване по вертикала, за сметка на аналитична гимнастика. Ранното натоварване със собствено тегло върху носещите стави може да доведе до: забавяне на възстановителните процеси в меките тъкани, хроничен оток, дисфункции в ставата и нарушена локомоция.
Колко и как да натоварим е изключително определящо.
диастаза на корема

Фрактура на китка с метална остеосинтеза

Споделяме мнението на пациентите ни за нашата работа:
“С професионалната подкрепа която получих от центъра Physio Be Active моята почти неподвижна счупена китка, беше напълно възстановено. Много дружелюбно и приятелско отношения поднесено от експерт в сферата. Силно препоръчвам!”

За връзка:

 +359 89 438 0271

 pba@physiobeactive.bg

 

Работно време

Понеделник – Петък — 9:00 – 17:00
Събота— 9:00 – 15:00
Неделя— Затворено

ул. Феликс Каниц 20, 
София 1606, България