Клинични случаи от нашата практика

Предна кръстна връзка

Показваме Ви завиден ставен обем на движение и мускулна сила на квадрицепса след операция на ПКВ. Два дни преди сваляне на конци. Определащо в случая е предоперативната и ранна следоперативна рехабилитация, за ползите от които сме Ви информирали многократно. Ето и част от тях:
1. Намалява болката
2. Редуцира отока
3. Нормализира спазъма на мускулатурата
4. Възстановява мобилността на меките тъкани и ставите
5. Подобрява опорната функция на засегнатото звено и естествената локомоция
6. Запознавате се детайлно със следоперативните протоколи и срокове за възстановяване според хода на оперативната интервенция

Сколиоза

Преглед и анализ на стойката е задължителна част от здравно-профилактичните и оздравителни грижи, които полагаме за нашите пациенти. Това не само ни отличава от останалите, но ни помага да открием корена на проблема и е фундамент в изграждането на индивидуална лечебна гимнастика.
Това е трудоемък процес и ето и причините защо:
1. Комплексът от упражнения трябва да е кратък и конкретен. Да таргетира правилно зоната на дисфункция и болка. Да е лесно осъществим и да не отнема много време.
2. Трябва да е съобразен с дисфункцията, която имате, както и всички съпътстващи заболявания.
3. Упражненията трябва да имат приложен и силов характер и да ангажират тялото във функционални двигателни модели.
4. Да имат изправителен характер, правилна дозировка и ритъм на изпълнение.
5. Трябва да са съобразени с типа на вашето тяло, възраст, тренираност и др.

Предна кръстна връзка

Ранната следоперативна рехабилитация се характеризира с абсорбция на хематома, фибробластична активност, формиране на колаген и гранулационна тъкан. Формираната съединителна тъкан е дезорганизирана. Тя е крехка и лесно ранима, а правилното зарастване се стимулира от адекватна мускулна тензия. Ползите от ранната следоперативна рехабилитация са:
* намален оток и болка
* увеличена ставна подвижност и мускулна сила
* подобрена ставна функция.
На снимката: реконструкция на предна кръстна връзка преди сваляне на конци.

Интеркостална невралгия

Интеркостална невралгия при пациент с изключително добре развита гръбна мускулатура, при нормална извивка на гръбначния стълб. Причината: претренираност! Тя може да възникне, когато тялото изгуби капацитета си за възстановяване след интензивен тренировъчен режим. Неправилно хранене, регенерация и емоционален стрес могат да отключат процеса.

Фрактура на лакът

Синузит

Лечение на синузит:
светлотерапия Биоптрон;
– лазерна акупунктура;
– перцептивна остеопатия.
Нашата пациентка направи 5 посещения при нас, като след третото съобщи, че тежестта, главоболието и секретите са спрели.
Ето и какво споделя пациентката за нас:
“Много съм благодарна на Гери , че беше толкова внимателна , толкова загрижена и адекватна в лечението на доста тежкия синузит , от който боледувах . В деня , в който започнах ми казаха , че ще вляза в болница , ако няма подобрение . Още на третия ден след терапията във Physio Be Active се чувствах изключително добре. Благодаря от сърце!”

Извадено рамо

Типично летните активности като плуване и плажен волейбол могат да завършат с извадено рамо. Това е най-често луксираната става сред младите хора и често води след това до раменна нестабилност. Предпоставки за травмата могат да бъдат:
– липса на добра физическа подготовка, с последващо раздаване на терена;
– слаба мускулатура на раменния пояс и горната част на гърба;
– анатомични предпоставки;

Ендопротеза на тазобедрена става

Ендопротезирането е тежка оперативна интервенция, която се налага след износване на тазобедрената става, некроза на бедрената шийка или счупвания в областта. Тези операции се извършват при пациенти в напреднала възраст и целят подобряване качеството на живот.
Кинезитерапията заема важно място по отношение функционалното възстановяване на крайника и по-лекото преодоляване на постоперативните болка, оток, мускулен дисбаланс и слабост.

диастаза на корема

Диастаза на коремните мускули

Кинезиотейп апликация при диастаза на коремните мускули. Тя представлява неестествено раздалечени коремни мускули в резултат на отпускане и разрехавяване на съединителната тъкан в областта на линеа алба. Лечението на ректи диастазис се състои от набор от физически упражнения за укрепване на коремната стена, тазовото дъно, корекция на стойката и изграждане на хранителен режим.
Повече по темата тук.

фрактура на лакът

Фрактура на мишнична кост с метална остеосинтеза

Тристепенна фрактура на диафизата на мишничната кост дистално. Налична посттравматична периферностволова увреда на радиалния нерв. Лечението е решено оперативно с метална остеосинтеза. Функционалното възстановяване зависи от ранната постоперативна рехабилитация и колаборация между специалистите (невролог, ортопед-хирург и кинезитерапевт).
Повече да фрактурите, остеопорозата и лечението може да прочетете тук.

Скъсан менискус

Кинезиотейп апликация по повод артроскопия след менисциална увреда. Колянната става е често засегната от спортен травматизъм. Връщането към активности може да отнеме от няколко седмици до месец. На снимката: наш пациент, футболен съдия от “А” група. Повече за менисциалните увреди може да прочетете тук

Фрактура на лакът

Бималеоларна фрактура на глезена

Рехабилитацията след прекарана оперативна интервенция на долните крайници изисква по-малко натоварване по вертикала, за сметка на аналитична гимнастика. Ранното натоварване със собствено тегло върху носещите стави може да доведе до: забавяне на възстановителните процеси в меките тъкани, хроничен оток, дисфункции в ставата и нарушена локомоция.
Колко и как да натоварим е изключително определящо. Повече по темата тук.
диастаза на корема

Фрактура на китка с метална остеосинтеза

Споделяме мнението на пациентите ни за нашата работа:
“С професионалната подкрепа която получих от центъра Physio Be Active моята почти неподвижна счупена китка, беше напълно възстановено. Много дружелюбно и приятелско отношения поднесено от експерт в сферата. Силно препоръчвам!”
Фрактура на лакът

Фрактура на пръст на ръката

Свикнали сме да свързваме футбола предимно с травми на долните крайници. Но паданията по терена често водят до фрактури на китката и предмишницата. Такъв е и механизмът на травмата на млада футбулна надежда на ФК Витоша, който ни потърси за раздвижване след двумесечна имобилизация.

Кинезиотейп апликация при болки в кръста

Стабилизираща кинезиотейп апликация при болки в кръста. Тя е част от лечебните мероприятия, които провеждаме. И тук не правим изключение основен акцент в лечебния план заемат физическите упражнения. И докато естествения мускулен корсет се изгради ние подпомагаме структурата със стабилизираща апликация осигурявайки подкрепа в остатъка от работния ден!

диастаза на корема

Фрактура на патела

Фрактура на капачето на коляното/патела/ най-често се получава при директен удар върху него или падане на коляното, когато то е сгънато. Вариабилността на счупването определя лечебния подход: консервативен или оперативен.
Кинезитерапията и в двата случая е ориентирана повече към подобряване на сгъването. Причината за това и липсата на сгъване, необходимо за костното срастване. Не бива да забравяме обаче, че пателата е част от екстензорният механизъм на коляното. Неговото възстановяване е ключово за правилното функциониране на ставата.
ходило на пациент, залепено с кинезиотейп

Фрактури на пръсти с метална остеосинтеза и игли

Брилянтна реконсруктивна хирургия по повод тежки фрактури в пръстите, позволяваща ранна рехабилитация. Това е от решаващо значение за пълното възстановяване на обема на движение в ставите и финната моторика на ръката. Това позволява да се избегне тежко усложнение като ставна контрактура.

 

Ендопротеза на колянна става

Артромот – уред за пасивно раздвижване на долния крайник е може би най-важният елемент в ранния следоперативен период при ендопротезиране на колянната става. Задачите на ранната рехабилитация са насочени към поддържане на обема на движение в ставата, преодоляване на отока и кръвонасяданията вследствие на оперативната интервенция и поддържане на тонуса на бедрената мускулатура.
 

Фрактура на лакът

Тежка вътреставна фрактура на лакътя решена оперативно. Основен приоритет е възстановяването на разгъването и обръщането на ръката с последващо възстановяване на сгъването в ставата и мускулната сила. Процеса става постепенно под зоркото наблюдение на специалист, с цел да се запази ставата спокойна и да се подобрява функционалността й.

За връзка:

 +359 89 438 0271

 pba@physiobeactive.bg

 

Работно време

Понеделник – Петък — 9:00 – 17:00
Събота— 9:00 – 15:00
Неделя— Затворено

ул. Феликс Каниц 20, 
София 1606, България