Кинезитерапия

Кинезитерапия или двежение-онази магична съставка, без която не може!

масаж с инструменти

IASTM техника

Използва се за лечение на мускулно-скелетни дисфункции. Техниката е способ от мануалната терапия и кинезитерапия. Комбинира статична и динамична мекотъканна манипулация със специално проектирани инструменти от неръждаема стомана. В основата на техниката стои откриването и обработването на фасциални рестрикции, което често се оказва ключово при мекотъканно ограничени, болка, както и сраствания вследствие следоперативни интервенции и травми.

Кинезиотейпинг

Кинезиотейп представлява разтеглива спортна лепенка, която има за цел да улесни естествения лечебен процес на организма, докато осигурява външна подкрепа и стабилност на мускулите и ставите, без да ограничава обема на движение. Срещат се в различни цветове, а формата и начина на поставяне върху тялото от терапевта има ключово значение за начина им на въздействие върху организма. По своето естество те са леки, удобни и практични.

Кинезиотейп
ставна мобилизация на колянна става с колан

Ставни мобилизации

Концепция “Мълиган” е способ от мануална терапия и кинезитерапия, целящ безболезнено лечение на опорно-двигателния апарат. Състои се от специализирани техники прилагани от терапевт, съчетани с нормални, физиологични движения от страна на пациента. По този начин се оказва благоприятно въздействие върху даден сегмент на гръбначния стълб или други стави в човешкото тяло.

упражняване на пациент във фитнес  с помощта на терапевт

Изправителна гимнастика

Метод за коригиране и укрепване неправилната стойка, отстраняването на болки в раменния пояс, гърба и шията. Включва физически упражнения и кинезитерапия с приложен характер за коригиране и наместване на гръбначния стълб, засилване на паравертебралната мускулатура, еластичност и издръжливост. Повече по темата може да прочетете тук.

мъж и жена тренират  върху нестабилен тренировъчен уред

BOSU Терапия, батут и баланс борд

Нестабилен тренировъчен уред за кинезитерапия и упражнения, който внася повече контрол върху движенията като тренира баланса на тялото. Подобрява проприоцептивният отговор, скоростта на мускулната контракция и равновесието. Проприоцептивната тренировка компенсира периферния сензомоторен дефицит, подобрява силата, стабилността и ортостатичната реакция. Изключително подходяща за кинезитерапия при превенция и лечение на травми при спортисти.

Тренировъчни програми

Изграждането на тренировъчни програми след травматични увреди е сложен процес.  Той изисква задълбочени анатомо-физиологични познания, от една страна и детайлно познаване на конкретната оперативна техника от друга. Съществуват много следоперативни рехабилитационни протоколи, които обвързват постигането на някаква функционалност със срокове. Опитният терапевт знае, че това е индивидуален процес, в който участва психиката, физиката и волята на пациента. В тази връзка сроковете могат да се разглеждат като променлива величина по пътя на крайната цел – максимално функционално възстановяване. При нас може да получите компетентни насоки за възстановяване и тренировъчна програма, съобразена със състоянието и целите Ви.

Кинезиотейп