В помощ на коляното – шината, или какво трябва да знаем за нея

Реших да споделя някои практични съвети, свързани с обездвижването на долния крайник (коляното) със шина. В тази връзка статията ще бъде полезна за:

  • хора, при които ски сезона не е протекъл по план
  • хора, при които неделният мач е завършил неочаквано
  • хора, преживяли скоро травми.
човек се държи за коляното

Кога се поставя ортеза

В ортопедията и травматологията, шина се поставя предоперативно, но по-често е следоперативна мярка. Изисква се от лекуващия лекар (оператор). В повечето случаи, шината предпазва колянната става от усукване и ограничава възможността за сгъване в ставата. Тя има защитна функция.

В момента на пазара може да намерите голямо разнообразие от шини (прави, шарнирни), на различни марки и в голям ценови диапазон. Аз няма да се спирам на качествата на шините, не това е целта на настоящата статия. Все пак ще вметна, че лекотата на мобилизационната шина е важен показател. Също така, шарнирната шина винаги може да фиксирате на нула градуса и да я използвате като права, но не и правата като шарнирна.

Първото нещо, което трябва да знаете е как да поставите шината правилно. Намирам това за особено важно, тъй като се използва поне месец. Основна грешка, която допускат пациентите е, че носят шината твърде стегната, дори когато кракът им си почива в противооточна позиция. Или твърде хлабава, когато се придвижват и тя буквално се свлича.

При поставянето на шината градусите й трябва да с от двете страни на капачето на коляното. След като се уверим, че са там пристягаме шината с по една лента непосредствено под и над коляното, за да не се размести. След което пристягаме и останалите ленти.

Шината трябва да е приятно стегната и да осигурява комфорт и стабилност на крака. По време на ходене не бива да се свлича. Когато си почива пациентът е желателно да разхлаби шината, за да може кръво и лимфообращението да се случват нормално. Това се препоръчва особено силно в първите следоперативни дни, когато кракът е елевиран и се охлажда често, тъй като е оточен.

Ортезата е ваш верен приятел и за през нощта, когато Ви предпазва от нежелани, резки движения по време на сън.

Моля променяйте градусите на шината само след лична консултация с оператора или асистентите му.

Сваляне на шината

Пациенти, които носят шини, обикновено ползват и патерици. Добре би било да вметна тук, че когато дойде време за сваляне на патериците и шината, това би било добре да се случи в следната последователност:

  • първо махаме патерицата от едноименната страна на засегнатия крайник;
  • следва патерицата от другата страна;
  • и последно – шината.

Когато свалите шината, моля не я прибирайте в мазето, не бихме искали да я ползвате отново. Подарете я на някой в нужда 🙂

оглед и палпация на колянна става

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти