Шийна остеохондроза

Цервикалният дял е най-мобилният сегмент на гръбначния стълб, а функционалното му натоварване е главно динамично. Това са предпоставките, които го правят най-уязвимата част от гръбначния стълб. Шийната остеохондроза е дегенеративно заболяване, донякъде свързано с естествените процеси на стареене и появата на патологии на опорно-двигателния апарат. От шийна остеохондроза страдат голяма част от населението в напреднала и активна възраст. Жените са по-често засегнати от мъжете. Основна предпоставка за засягане и на по-младите сред активното население е заседналия начин на живот. За жалост естеството на заболяването се крие не само в патологчното развитие, но и в естествената физиологична дегенеративан деструкция. Шийна остеохондроза има дегенеративен прогресиращ характер, който изисква ранна диагностика и интегриран лечебен подход.

Възникване на шийна остеохондроза

S-образната форма на гръбначния стълб е придобивка само за човека и загубването й е белег за нарушена функция. Гръбнакът участва в реализация на двигателния акт по поддържането на статично напрежение на мускулите, необходимо за преодоляване на гравитацията, която ни действа. Поддържането на стойката е сложен процес, в който се включват централната, периферната и вегетативна нервна система. При нарушаване на целостта и единството на стабилизиращите фактори се нарушава и естествената извивка на гръбначния стълб. Неговият архитектурен строеж е предназначен да носи големи вертикални натоварвания, а слабост проявява при действие на хоризонтални сили.

Шийният отдел е изграден от седем прешлена, които осигуряват голяма подвижност. Тази мобилност е необходимо условие да се осъществяват естествените движения на главата, които се предизвикват от насочването на погледа. Именно тя се засяга първа при шийна остеохондроза. Следва остеофитоза и консолидация на прешлените. Те губят възможност за движение един спрямо друг, а се движат като един блок.

Предпоставки за възникване на шийна остеохондроза могат да бъдат:

  • продължително заемане на еднообразна позиция от тялото
  • наднормено тегло
  • хроничен стрес и нервно напрежение
  • липса на двигателна активност
  • други заболявания и травми
шийна остеохондроза кинезиотейп

Симптоми

Симптомите се развиват бавно във времето. Засяга се подвижността на прешлените. Започва да страда функцията, а това постепенно увлича в патология и структурата. Налице е дискомфорт, който постепенно прераства в болка, скованост и ригидност. Пациентът се оплаква от периоди на влошаване и подобряване, които се редуват периодично до настъпване на период на по тежко влошаване и нарастване на оплакванията. Често те са свързани със слабост и изтръпване в крайниците, главоболия и причернявания. Пациент пренебрегнал тези симптоми може да развие вертебрален синдром или лумбаго, като резултат от прогресиращия характер на заболяването.

шийна остеохондроза ултразвук

Диагностика и лечение

Акуратна диагноза може да получите след консултация и преглед от лекар невролог. Прегледът включва снемане на анамнеза, функционални изследвания и назначаване на образни такива по преценка на лекаря и медикаментозна терапия. Често централна част от лечението на пациентите с шийна остеохондроза заема физиотерапията и кинезитерапията. Тяхната основна цел е облекчаване на болковата симптоматика, увеличаване на кръво/лимфообръщението и мобилността в засегната зона. А на по-късен етап изграждане на здрав мускулен корсет, който да поддържа правилната функционалност на гръбнака и в частност шията.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти