Фрактура на пателата

Пателата представлява най-голямата сезамовидна кост в човешкото тяло. Вплетена е в сухожилието на четириглавия бедрен мускул, като по този начин увеличава неговата сила и участва в екстензорния механизъм на коляното. Разположението й в предната част на коляното я прави уязвима към травми. Травма със засягане на анатомичната цялост на колянното капаче наричаме фрактура на пателата. Честотата й на срещане е около един процент спрямо други фрактури на скелета. Засягането й повлиява функционално крайника и води до затруднения в осъществяването на дейности от ежедневния живот. Лечебните мероприятия въздействат точно в тази посока като подобрят структурата и оттам функцията.

Клинична картина при фрактура на пателата

Травматично събитие с директен удар върху пателата при сгъната колянна става е най-честия механизъм за възникване на фрактура на пателата. В зависимост от интензитета на травмата се наблюдават: напречна, вертикална, коса, раздробена и др видове фрактури. Това се онагледява с рентгенотрафия. Тя дава информация и за състоянието на пателофеморалната става. Клиничната картина е свързана с болка, хемартроза, охлузване, нарушена цялост / при разместени фрактури/. Засегната е функционално колянната става по отношение на ектензорния механизъм. Нарушена е опорната функция.

оперативно лечение на фрактура на пателата със секлажна тел и игли

Лечение при фрактура на пателата

Фрактурата на пателата може да се възстановява консервативно или оперативно. Това зависи от вида на фрактурата. Неразместени фрактура или разположена в долната част на пателата със запазен екстензорен механизъм и цялост на ретиналумите могат да се лекуват консервативно. Лечението се състои в шест седмична имобилизация и отбременяване на крайника с натоварване по вертикала до костно срастване, следвани от физиотерапия и рехабилитация. Оперативен подход е отнесен към разместени, раздробени или открити фрактури на капачето на коляното. Тяхната цел е възстановяване на анатомичната цялост на костта и ставната повърхност. Следва имобилизация с права шина и рехабилитация.

Физиотерапия и кинезитерапия

Периода на раздвижване започва след разрешение от лекувашия лекар. Независимо от лечебния подход физиотерапията и кинезитерапията заемат важно място във възстановителния процес. С тяхна помощ се възстановява засегнатия коленен ектензорен механизъм, обема на движение в ставата и мускулната сила. Постепенно се възстановява бипедалната походката, като се снемат патериците, следвани от шината. Програмата от лечебни упражнения, изготвени от специалист кинезитерапевт, се разгръща постепенно до пълно функционално възстановяване на ставата и респективно крайника.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти