Спаднал свод, плоскостъпие. Как да си помогнем

Ако усещате тежест, дискомфорт, умора в подбедриците и ходилата си след дълъг работен ден, то тази статия може да се окаже полезна за вас.

болка в ходилото

Човешкото ходило има два свода, които поддържат в правилна конфигурация 26-те кости, които го изграждат. В повечето случаи спада надлъжния свод, самостоятелно или в комбинация с напречния. Може да се засегне само едното ходили, но в по-често се наблюдава симетрично засягане на двете ходила. Причините за спадането на сводовете или плоскостъпие може да бъдат много … от наследствена обусловеност до носене на неудобни обувки. Във всички случаи обаче, това е проблем, който не трябва да се разглежда изолирано. Начинът, по който стъпваме издава много за цялостното състояние на опорно-двигателния апарат. Проблеми със сводовете могат да се окажат резултат на тазова нестабилности, изгладена поясна лордоза, сколиоза или други. Това налага да се работи с цялото тяло, а не изолирано само с ходилата.

нормален и плосък свод

Човешкото ходило, длани и ушни миди могат да бъдат разглеждани като микросистеми за диагностика и лечение на цялото тяло. В тази връзка “знаещото око” може да диагностицира точно проблема.

Съвети при плоскостъпие

В тази статия искам да споделя няколко съвета, които могат да са от полза, ако имате плоскостъпие. Ето ги и тях:

  1. Ходете боси. Ако времето го позволява ходете колкото може повече боси. Така ще може да тренирате собствените мускули на ходилото, които го адаптират към неравности на терена. Сменяйте повърхности пясък сух/мокър, трева. Често препоръчвам на пациентите си ходене около река. Теренът изобилства от малки, добре изгладени от реката обли камъчета, идеални за тренировка на ходилата.
  2. Купувайте обувки, които са от естествени материали, имат необходимата широчина и височина на токчето 2-4 см.
  3. Търкаляйте малка топка с ходилата си. Това ще отпусне мускулите Ви и ще снеме напрежение от цялото тяло.
  4. Активирайте пръстите си. Затворени по цял ден в обувки те рядко се движат. За целта може да вземете една салфетка и да се опитате да я захванете с пръстите на краката си. Това ще активира мускулите на свода Ви.
  5. Правете укрепващи упражнения за мускулите разгъвачи в тялото. Най-общо казано работете за: силна бедрена, гръбна гръбна мускулатура и седалище. Това ще подобри стойката Ви и ще помогне за правилното разпределяне на общия център на тежестта върху ходилата Ви.
ходене върху пясък

При изразено плоскостъпие е желателно да носите стелки. Те няма да решат проблема Ви, но ще помогнат да не се задълбочи. Съветвам Ви да и изработите лични, индивидуални стелки, коригиращи сводовете, колкото и където имате нужда. Когато се снабдите със стелките… не ги носете в обувките си непрекъснато. Дайте възможност на тялото да се адаптира към тях и постепенно увеличавайте времето, което ги носите. Не разчитайте само на стелката. Този проблем изисква 5-10 мин. ежедневни упражнения за укрепване на мускулите. Бъдете упорити и не се отказвайте бързо. Краката Ви го заслужават.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти