Прошката и емоционалното ни здраве

Всяка година идва денят, в който българските традиции, духовност и обичай отбелязват Сирни Заговезни “Прошка”.

На днешния ден се обръщаме към най-близките и обичани от нас хора с думите: Прощавай – простено. Днес за първи път се замислих колко много дълбочина носи в себе си този акт на прощаване. Когато е осмислен и осъзнат, той ни освобождава от товара на отрицателни мисли и емоции и укрепва емоционалното ни здраве.

Прошката не е дума

Тя е прочистване за прощаващия и разбиране и емпатия към различието на другите. Възможностите ни да прощаваме и да се освобождаваме от емоционални товари е показател за нашата емоционална интелигентност и гарант за нашето емоционално здраве. Прошката води до свобода на мислите и чистота на чувствата.

Емоционалното здраве и емоциите, които ни разболяват

Болестта е вид съобщение, което ни предупреждава, че нещо в мислите, чувствата или в поведението ни е в дисбаланс. Тя е резултат, външно отражение на мислите и емоциите ни.

В основата на всяко емоционално състояние има осъзнато и неосъзнато преживяване, различно по продължителност и сила. Емоциите въздействат върху когнитивните процеси и поведение на човека. Отрицателните емоции като: гняв, тъга, отвращение, разочарование, отхвърляне и други водят до спад на имунната система и не само. Прошката не означава подтискане на тези емоции, а напълно освобождаване от тях, чрез осъзнаване на причините довели до появата им. Следва намиране на рационален начин за преодоляването им. Това дава възможност за добиване на нова обективна преценка на фактите , свързани с другия човек или ситуация.

Работа с емоциите. Фази на осъзнаване и приемане

  • Фаза на безкритично осъзнаване на чувството/емоцията, която изпитвате.
  • Безпристрастно приемане на емоцията, която изпитвате.
  • Работа с тялото. Позволете на емоцията да се разгърне и да я усетите чрез сетивата на тялото си.
  • Приемете се, казвайки си: Въпреки, че изпитвам ….., аз приемам и обичам себе си.

Заключение

Замислям се колко хубаво би било, ако успеете да изградите пет минутна рутина, в която да осмислите емоциите и поведението си спрямо хората, с които сте контактували през изминалия ден. Намирам изграждането на такава рутина за изключително полезна. Смятам, че това би ни направило по-толерантни и по-добри. И не за друго, а за да няма какво да прощаваме на себе си и на другите.

И за да обичаме …… повече.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!