Болки в рамото

От болки в рамото се оплакват голяма част сред хората в активна възраст. Младите активно спортуващи обикновено се оплакват от болки в рамото свързани с меките тъкани, които го обграждат. Честотата на оплакванията тенденциозно нараства с напредване на годините, където те имат водещ дегенеративен характер и са свързани с износването на ставата. Рамената става е сложно изградена става, която свързва лопатката, ключицата и мишничната кост в единна функционална система. Отличава с голям обем на движение и сложна динамична стабилизация. Сложността на структурата и функцията й от биомеханична гледна точка изисква детайлни познания, с цел поставяне на акуратна диагноза. Това е важно, защото болките в рамото могат да бъдат и симптом на редица други заболявания, изискващи съвсем различен лечебен подход.

Болки в рамото-произход и класификация

Болките в рамената област могат да са симптом на редица нозологични единици. Често при млади хора тя е резултат от остър травматичен момент или спортен микротравматизъм. При по- възрастни пациенти възниква след натоварване с несвойствени движения, статично принудително положение, преохлаждане и др. И при двата случая в клиничната картина имаме нощна болка и сутрешна скованост. Налице е ограничена ставна подвижност като резултат от възпаление на меките структури и/или дегенеративни изменения. При мускулно-скелетни патологии е водеща болката, а при артропатиите и постфрактурните състояния водеща е ограничената ставна подвижност. Произхода на болките в раменната област е комплексен и може да бъде свързан с различни патологии. В групата на мускулно-скелетните патологии попадат: дегенеративни / тендинити, руптури на ротаторния маншон/травматични/контузии, луксации, фрактури/ и възпалителни / артрити. В групата на неврологичните попадат периферни патологии като коренчеви компресии от дискови хернии, спондилоза, синдром на шийно ребро, тракционни и др. Това са двете основни групи, но към тях без да изпадаме в детайли можем да добавим васкуларни проблеми, патологии на ЦНС и референтна висцеро-соматична болка, която може да бъде сърдечна, жлъчна и диафрагмална.

Видове болки в рамото

Симптома болка може да има различни характеристики. Той може да бъде описана като остро, внезапно възникнала, тъпа, изгаряща или пробождаща. Макар и най-чест симптом болката не е единствения. Ето и някои от често срещани:

  • слабост и невъзможност за движение
  • подуване, скованост, деформация
  • промяна на цвета вследствие охлузвания

Диагностика и лечение

Диагностика и лечение се провеждат след поставяне на акуратна диагноза от лекар ортопед. Прегледа включва снемане на диагноза, оглед, палпация и тестуване на ставата. При необходимост може да бъдете насочени към образни изследвания като рентгенография или ядрено-магните резонанс. Рентгенографията дава информация относно костните структури и конфигурацията им една спрямо друга. Ядрено- магнитния резонанс е най- информативното образно изследване, от което може да се добие яснота за състоянието на меките тъкани. Лечението включва противовъзпалителни и обезболяващи и пациента бива насочен към физиотерапия и кинезитерапия. Те заемат основна част във възстановяването на пациента и от адекватността им зависи функционалното възстановяване на ставата. Планът на възстановяване е индивидуален и зависи от тежестта на патологията и степента на засягане на структурата и функцията.

* Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар специалист.

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Абонирайте се!

Ако намирате статиите ми за интересни и полезни можете да се абонирате и да получавате седмичен бюлетин!

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Апаратна физиотерапия и кошетки

Physio Be Active

Начало

За нас

Блог

Заболявания

Терапии

Нашият опит

Контакти